تفاوت نمودار تعدیل شده و نمودار تعدیل نشده
تفاوت نمودار تعدیل شده و نمودار تعدیل نشده
تفاوت نمودار تعدیل شده و نمودار تعدیل نشده چیست؟
هر نرم افزاری که برای تحلیل تکنیکال انتخاب می شود باید ابتدا نوع داده (دیتا) ورودی به آن مشخص شود داده های ورودی به نرم افزار به دو دسته تعدیل شده و تعدیل نشده تقسیم می شود. در این مقاله به تفاوت نمودار تعدیل شده و نمودار تعدیل نشده خواهیم پرداخت و اینکه کدامیک از این نوع نمودارها برای تحلیل تکنیکال مناسب می باشد.
ابتدا لازم است در مورد شکاف های قیمتی ( GAP ) و انواع آن در بازار بورس ایران صحبت کنیم.
شکاف قیمت ( GAP ) چیست؟ گپ یا شکاف به ناحیه از نمودار گفته می شود که در آن معامله صورت نگرفته و به دلایل مختلف یک شکاف در نمودار قیمت ایجاد می شود.

انواع شکاف های قیمتی که در بورس اوراق بهادار ایران شکل می گیرد:
الف ) شکاف های واقعی : این شکاف ها زمانی ایجاد می شوند که نماد سهم متوقف شده و بعد از بازگشایی نماد، به دلیل حذف دامنه نوسان قیمت یا افزایش آن دامنه در نمودارها یک شکاف ایجاد می شود. در این شکاف ها با توجه به افزایشی یا کاهشی بودن آن منجر به شکل گیری سود یا زیان سهامدار می شود. شکاف های واقعی ناشی از عرضه و تقاضای بازار شکل می گیرد.
انواع شکاف های واقعی عبارتند از :
- شکاف ( GAP ) ناشی از تعدیل مثبت و تعدیل منفی EPS
هنگامی که نماد شرکت ها برای شفاف سازی یا تعدیل مثبت و منفی EPS سهم متوقف می شوند، در زمان بازگشایی مجدد نماد ناظر بازار دامنه نوسان قیمت را افزایش یا بدون محدودیت نوسان در نظر می گیرد که در این هنگام با توجه به عرضه و تقاضای بازار ممکن قیمت سهام با گپ به سمت بالا یا به سمت پایین باز شود، در این حالت قیمت سهم بیش از 5 درصد نوسان خواهد داشت. این موضوع بدان معنی نیست که در صورت تعدیل EPS شرکت حتماً شاهد گپ خواهیم بود بعضاً شرکت تعدیل مثبت داده ولی نماد شرکت در همان قیمت قبل و یا حتی منفی بازگشایی شده است.
- شکاف ( GAP ) ناشی از گره های معاملاتی مثبت یا منفی
هنگامی که نماد یک شرکت دچار گره معاملاتی شود، ناظر بازار پس از یک توقف و بازگشایی برای رفع گره دامنه نوسان قیمت را افزایش می دهد، در این حالت با توجه به عرضه و تقاضای بازار ممکن است یک شکاف قیمت در نمودار ایجاد شود.
- شکاف ناشی( GAP ) از توقف های طولانی مدت نماد معاملاتی
هنگامی که نماد یک سهم دچار توقف های طولانی مدت مانند : تعلیق نماد ؛ تغییرات بیش از 50 درصد ؛ مجامع و …. می شود در زمان بازگشایی ناظر بازار( سازمان بورس اوراق بهادار) دامنه نوسان قیمت را افزایش داده یا بدون محدودیت نوسان قیمت اعلام می کند در این وضعیت ممکن است به دلیل عرضه و تقاضای بازار شکاف قیمتی در نمودار ایجاد شود.
ب ) شکاف های غیر واقعی: این شکاف ها زمانی ایجاد می شود که شرکت وارد مجمع عادی سالیانه برای تقسیم سود نقدی می شود یا به دلیل افزایش یا کاهش سرمایه مجمع فوق العاده برگزار می نماید و بعد از برگزاری این مجامع قیمت سهام افت خواهد داشت و یک شکاف در نمودار قیمت ایجاد می شود. انواع شکاف های غیرواقعی عبارتند از:
- شکاف ( GAP ) ناشی از افزایش سرمایه
زمان افزایش سرمایه شرکت ها قیمت پایانی سهام با توجه به درصد افزایش سرمایه شرکت بصورت تئوریک کاهش پیدا می کند و این امر موجب می شود در نمودار قیمت یک شکاف ایجاد شود. چون این شکاف به علت کاهش تئوریک قیمت سهام در زمان افزایش سرمایه انجام شده و عرضه و تقاضای بازار دخالتی در آن نداشته است، جزء شکاف های غیر واقعی محسوب می گردد در این وضعیت سهامدار زیان نمی کند چرا که معادل افت قیمت، سهام جدید به او تعلق گرفته است.

در تصویر بالا نمودار سهام شرکت فولاد مبارکه اصفهان این شرکت در تاریخ 27/11/1397 افزایش سرمایه 73 درصدی داشته است قیمت قبل از مجمع افزایش سرمایه 4880ریال بوده و بعد از مجمع قیمت محدوده 3100 ریال بازگشایی شده است.
- شکاف ( GAP ) ناشی از تقسیم سود نقدی ( DPS )
این گپ بعد از برگزاری مجمع عمومی عادی سالیانه شرکت ها می تواند شکل بگیرد که در صورت تقسیم سود نقدی ( DPS ) بین سهامداران قیمت بعد از مجمع سالیانه بصورت تئوریک کاهش پیدا می کند بنابراین در نمودار قیمت شکاف ایجاد می شود. میزان این شکاف بستگی به مقدار سود تقسیمی می باشد که معمولا کوچک خواهد بود.

در تصویر بالا نمودار پتروشیمی زاگرس شکاف ایجاد شده به دلیل تقسیم سود نقدی در زمان برگزاری مجمع عادی سالیانه ایجاد شده است. قیمت قبل مجمع سالیانه محدوده 63000ریال بوده که بعد از تقسیم سود 14600ریالی بین سهامداران بعد از مجمع محدوده قیمتی 47000ریال بازگشایی شده است. در این وضعیت سهامداران این شرکت زیان نکرده اند چرا که به میزان افت قیمت سود نقدی به سهامداران پرداخت شده است.
[av_promobox button=’yes’ label=’آموزش رایگان بورس’ icon_select=’yes’ icon=’ue80d’ font=’entypo-fontello’ color=’red’ custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’ size=’large’ box_color=” box_custom_font=’#ffffff’ box_custom_bg=’#444444′ box_custom_border=’#333333′ label_display=” link=’page,5551′ link_target=’_blank’ id=” custom_class=” av_uid=’av-20kug4′ admin_preview_bg=”]
جهت مشاهده بخش های رایگان آموزش بورس دوره سهامدار موفق بر روی دکمه آموزش رایگان بورس کلیک نمایید.
[/av_promobox]
نمودار تعدیل نشده چیست؟
در نمودار تعدیل نشده، هر دو شکاف واقعی و غیر واقعی وجود دارد و شما می توانید تاریخچه واقعی قیمت در گذشته نمودار را مشاهده نماید.

در تصویر بالا نمودار تعدیل نشده نماد فملی (تایم ماهانه ) را مشاهده می نمایید که در تاریخچه این شرکت، قیمت در سال 2011 تا محدوده 1600 تومان افزایشی رو تجربه کرده و پایین ترین قیمت معاملاتی گذشته نمودار اواخر سال 2015 محدوده قیمتی 110 تومان بوده است.
عده ای از تحلیل گران تکنیکال بر این باورند که نمودار تعدیل نشده قیمت های واقعی معاملاتی گذشته را نشان می دهد و در زمان بررسی حمایت و مقاومت تاریخی سهام باید به نمودار تعدیل نشده رجوع کرد و قیمت سقف ها و کف های تاریخی، در تاریخچه واقعی نمودار تعدیل نشده می تواند دید مناسبی را نسبت رفتار قیمت در آینده سهام نشان دهد.
نمودار تعدیل شده چیست؟
در نمودار تعدیل شده کل ساختار نمودار ناشی از عرضه و تقاضای واقعی بازار است بنابر این تمامی شکاف هایی که در این نمودار مشاهده می شود همه جزء شکاف های واقعی محسوب می شود و شکاف های غیر واقعی (افزایش سرمایه و تقسیم سود) در این نوع نمودار بسته می شود. به همین علت شما در این نوع نمودار تاریخچه واقعی قیمت های معاملاتی گذشته سهام را مشاهده نمی کنید.

در تصویر فوق نمودار تعدیل شده نماد فملی تایم ماهانه را مشاهده می نمایید که شکاف های غیر واقعی ناشی از افزایش سرمایه وتقسیم سود بسته شده است. کف قیمتی این سهام در نمودار تعدیل شده محدوده 8 تومان نشان می دهد که با توجه قیمت های بازار سهام در ایران، قیمت 8 تومان دور از ذهن می باشد و معمولا قیمت سهام ها در بازار بورس ایران این میزان افت قیمت را نخواهیم داشت پس این قیمت 8 تومان قیمت واقعی سهام نبوده است . پیشتر در مورد افزایش سرمایه شرکت ها صحبت کردیم که قیمت بعد از مجمع افزایش سرمایه بصورت تئوریک کاهش پیدا خواهد کرد بنابراین در نمودار تعدیل شده کل تاریخچه قیمت به همان نسبت افزایش سرمایه، کاهش می یابد و شکاف ناشی از افزایش سرمایه بسته خواهد شد.
نمودار تعدیل شده یا نمودار تعدیل نشده – کدام نمودار برای تحلیل مناسب است؟
اختلاف در این دو نوع نمودار بسیار زیاد است و تحلیل بر روی این دو نوع نمودار به احتمال بسیار فراوان به نتایج متفاوت و شاید کاملاً معکوس به سرانجام برسد پس بهتر است یکی از این دو مدل نمودار را انتخاب کنیم. هر کدام از انواع نمودارها طرفداران خاص خود را دارند و عده ای هم هر دو را به طور همزمان در تحلیل های خود بکار می برند.
طرفداران نمودارهای تعدیل نشده به اصل مبانی تحلیل تکنیکال ” تاریخ تکرار می شود ” اشاره دارند و می گویند که نمودار تعدیل شده قیمت های گذشته را تغییر می دهد و کف و سقف های تاریخی جابه جا می شوند و نمی توان آنها را ملاک قیمت های آینده دانست. طرفداران نمودارهای تعدیل شده هم با توجه به اصل دیگر مبانی تحلیل تکنیکال ” همه چیز در قیمت نهفته است و قیمت ها بر اساس روند حرکت می کند” اشاره می کنند که شکاف های غیرواقعی ( تقسیم سود و افزایش سرمایه) بر اثر عرضه و تقاضا ایجاد نشده اند پس نباید در نمودار جایگاهی داشته باشند.
در منابع معتبر تحلیل تکنیکال گفته شده است که نمودار دارایی هایی که تغییرات قیمت آن ناشی از عرضه و تقاضای واقعی بازار باشند، می توان این نمودار ها را با استفاده از دانش تحلیل تکنیکال بررسی کرد. عرضه و تقاضای واقعی مثل بازارهای سهامی که بصورت رسمی معاملات آن صورت می پذیرد و سرمایه گذاران در یک بازار عادلانه و شفاف معاملات خود را انجام می دهند. عرضه تقاضای غیر واقعی مانند: نمودارهای دلار و طلا در ایران که بازار رسمی برای ثبت معاملات و فرایند شکل گیری قیمت ندارد و این نمودارها خیلی قابل استناد و قابلیت تجزیه و تحلیل را ندارد. استفاده از نمودار های تعدیل شده تحلیل گر را از دانستن قیمت های تاریخی محروم خواهد کرد اما در عملکرد بقیه ابزار ها خللی ایجاد نمی کند. در حالی که این موضوع در نمودار با داده های تعدیل نشده به دلیل شکاف های غیر واقعی، برعکس است.
نتیجه گیری: نمودارهای تعدیل شده اختلالی را در استفاده از ابزارهای تکنیکال ایجاد نمی کنند و همچنین مورد استفاده بیشتر تحلیل گران است . در سیستم های تحلیلی امواج الیوت ؛ خطوط روندی ؛ چنگال اندروز ؛ اندیکاتورها و اسیلاتورها ؛ الگوهای قیمتی و …. فقط در نمودارهای تعدیل شده کاربرد دارند پس بهتر است که از نمودار تعدیل شده برای تحلیل استفاده کرد و حتی اگر قرار است که از هر دو نمودار تعدیل شده و تعدیل نشده استفاده کنید باید نمودار تعدیل شده را به عنوان نمودار مرجع استفاده کنید.
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
جدول گردش پول چیست؟
آیا می توان در معامله ربات بی احساس بود؟
میل به نتایج آنی در انسان و تاثیر آن در بازارهای مالی
تحلیل گری یا قمار
کاربرد NLP در معامله گری
6 نکته کلیدی در تعیین حد ضرر در بازار بورس
4 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
سلام
تفاوت نمودار عملکردی در سایت رهاورد با سایر نمودارهای تعدیل شده ( مثل سود نقدی و افزایش سرمایه ) چیست؟
سلام وقت بخیر نمودار عملکردی سایت رهاورد بهترین نوع محاسبه تعدیل قیمتی بعد از مجامع را دارد.
باتشکر
سلام،تویه رهاورد برای کاربرانی که نسخه پیشرفته را خریداری نکرده اند،نمودار عملکردی را نمی آورد،میخواستم بدونم میشه به جای عملکردی ،از گزینه افزایش سرمایه و سود نقدی استفاده کرد؟
و اینکه در توضیحاتتون گفته شد،تعدیل شده یعنی همون گپ ناشی از افزایش سرمایه و سود نقدی را پر کنه،پس چرا تویه سایت رهاورد ،یه گزینه جدا به اسم (افزایش سرمایه و سود نقدی )،و یک گزینه به اسم عملکردی داره؟،تفاوت این دو گزینه در چیست؟،ممنون
سلام وقت بخیر بهترین حالت نمودار در حالت عملکردی می باشد.لطفا از حالت عملکردی استفاده نمایید.
باتشکر