توقف نماد و بازگشایی نماد در بورس چیست؟
توقف نماد و بازگشایی نماد در بورس چیست؟
توقف نماد و بازگشایی نماد در بورس چیست؟ در بازار بورس اوراق بهادار به دلایل متعددی ناظر بازار (سازمان بورس اوراق بهادار) از خرید و فروش سهام جلوگیری می کند و اجازه معامله را به سهامداران نمی دهد یا به عبارتی نماد معاملاتی متوقف گردیده است. به این وضعیت توقف نماد گفته می شود.
در وضعیت توقف نماد اگر شما سهامدار شرکت باشید نمی توانید سهام خود را بفروشید و برعکس اجازه خرید سهام را هم نخواهید داشت تا زمانی که ناظر بازار دستور بازگشایی نماد را صادر کند و وضعیت نماد در حالت مجاز قرار گیرد.
عمداتاً زمانی نماد یک شرکت متوقف می شود که رویداد های حائز اهمیت در خصوص آن شرکت اتفاق افتاده باشد به نحوی که این رویداد بتواند تاثیر عمده ای بر قیمت سهام شرکت داشته باشد.
نماد های معاملاتی در بازار بورس و فرابورس دارای یکی از وضعیت های زیر می باشند:
مجاز
در این وضعیت معاملات در سهم بصورت عادی انجام میشود و امکان خرید و فروش فراهم می باشد.
مجاز-محفوظ
هنگامی که نماد مدتی است بسته شده ولی در حال بازگشایی است، قبل از بازگشایی نماد در حالت مجاز محفوظ قرار میگیرد. در این حالت ارسال سفارش خرید و فروش در نماد قابل انجام است (مانند ساعت پیش گشایش بازار) ولی هیچ معاملهای صورت نمیگیرد. به محض تایید ناظر بازار و مجاز شدن نماد، سفارشاتی که در نماد مورد نظر ثبت شده قابل معامله خواهد شد.
مجاز-متوقف
در این وضعیت، نماد غیرقابل معامله است. و امکان سفارش گیری وجود ندارد نماد شرکتها زمانی در این وضعیت قرار میگیرند که یکی از دلایل بسته شدن نماد (که در ادامه اشاره خواهد شد) را دارا باشند.
ممنوع
در این وضعیت سهم قابل معامله نیست (نماد طی همان روز معاملاتی بازگشایی خواهد شد).
ممنوع-متوقف
در این وضعیت سهم قابل معامله نیست و هیچ معامله و دستوری انجام نخواهد شد تا زمان اطلاعیه بازگشایی نما و مجاز شدن آن.
دلایل توقف نماد معاملاتی شرکت های پذیرش شده در بورس
- یک روز کاری قبل از برگزاری مجامع عمومی صاحبان سهام براساس اطلاعیه دعوت به مجمع منتشره توسط ناشر در سایت رسمی افشای اطلاعات ناشران(کدال) ثبت شده نزد سازمان
- یک روز کاری قبل از برگزاری جلسه هیأت مدیره ناشر پذیرفته شده جهت تصمیمگیری در خصوص تغییر سرمایه براساس اطلاعیه منتشره توسط ناشر در سایت رسمی افشای اطلاعات ناشران(کدال) ثبت شده نزد سازمان؛
- نماد معاملاتی بهصورت خودکار بلافاصله پس از ارسال اطلاعات با اهمیت موضوع ماده ۱۳ دستورالعمل اجرایی افشای اطلاعات شرکتهای ثبت شده نزد سازمان، بهصورت زیر متوقف و بازگشایی میشود:
الف) اگر اطلاعات با اهمیت در “گروه الف” موضوع ماده ۱۳ دستورالعمل اجرایی افشای اطلاعات شرکتهای ثبت شده نزد سازمان قرار داشته باشد:
در صورت افشای اطلاعات بااهمیت، نماد معاملاتی بهطور خودکار متوقف شده و در اولین جلسه معاملاتی بعد بازگشایی خواهد شد؛
ب) اگر اطلاعات با اهمیت در “گروه ب” موضوع ماده ۱۳ دستورالعمل اجرایی افشای اطلاعات شرکتهای ثبت شده نزد سازمان قرار داشته باشد:
۱) در صورتی که اطلاعات بااهمیت تا ۹۰ دقیقه قبل از پایان جلسه معاملاتی ارسال شود، نماد معاملاتی بهطور خودکار، به مدت ۶۰ دقیقه متوقف و بعد از آن بازگشایی میشود؛
۲) در صورت افشای اطلاعات بااهمیت در ۹۰ دقیقه پایانی جلسه معاملاتی، نماد معاملاتی بهطور خودکار متوقف شده و در جلسه معاملاتی بعد بازگشایی خواهد شد؛
۳)در صورتی که اطلاعات با اهمیت در ساعت خارج از بازار منتشر شود، نماد معاملاتی در ۹۰ دقیقه ابتدایی جلسه معاملاتی بعد بازگشایی خواهد شد. - در صورتی که قیمت پایانی سهم طی ۵ روز معاملاتی متوالی در دامنه عادی نوسان قیمت، بیش از ۲۰ درصد افزایش یا کاهش داشته باشد، بورس موظف است در اولین زمان ممکن از لحاظ فنی نماد معاملاتی را به مدت ۶۰ دقیقه در وضعیت مجاز محفوظ نگه داشته و سپس انجام معاملات را آغاز نماید.
- در صورتیکه قیمت پایانی سهم طی ۱۵ روز معاملاتی متوالی در دامنه عادی نوسان قیمت، بیش از ۵۰ درصد افزایش یا کاهش داشته باشد، بورس موظف است در اولین زمان ممکن از لحاظ فنی نماد معاملاتی را متوقف کرده و از ناشر درخواست برگزاری کنفرانس اطلاع رسانی نماید. نماد معاملاتی حداکثر۲ روز کاری پس از توقف نماد معاملاتی با محدودیت دامنه نوسان بازگشایی خواهد شد.
- سازمان بورس، سهام شرکت پذیرفته شده را مطابق مواد ۳۸، ۳۹ مکرر، ۴۰ مکرر و ۴۱ دستورالعمل پذیرش اوراق بهادار در بورس اوراق بهادار تهران تعلیق یا لغو پذیرش می نماید.
(شرکت های بورسی ملزم هستند اطلاعات و صورت های مالی خود را به صورت مرتب و در سریع ترین زمان منتشر کنند. در صورتی که مدیران شرکتی این الزام را رعایت نکنند سازمان بورس موظف است نماد شرکت مربوطه را متوقف کند و تا زمان ارسال و رفع ابهام توقف آن را ادامه دهد . از طرفی اگر نظر حسابرس و بازرس قانونی در مورد صورتهای مالی شرکت “مردود” اعلام شود نماد شرکت تعلیق و متوقف می شود.)
در صورتیکه معاملات اوراق بهادار مظنون به استفاده از اطلاعات نهانی یا دستکاری قیمت باشد، بورس میتواند ضمن اعلام به عموم نماد معاملاتی اوراق بهادار را متوقف نماید. بازگشایی نماد معاملاتی پس از بررسیهای لازم، با محدودیت دامنه نوسان حداکثر یک روز معاملاتی خواهد بود.
بازگشایی نماد معاملاتی
- حداکثر دو روز کاری پس از افشای تصمیمات مجمع عمومی عادی ناشر پذیرفته شده که تصمیمات آن تصویب صورتهای مالی یا تقسیم سود باشد، حراج ناپیوسته بدون محدودیت دامنه نوسان؛
- حداکثر دو روز کاری پس از افشای تصمیمات مجمع عمومی عادی که موضوع آن سایر موارد غیر از مورد ۱ باشد، حراج ناپیوسته با محدودیت دامنه نوسان؛
- حداکثر دو روز کاری پس از افشای تصمیمات مجمع عمومی فوقالعادهای که تصمیمات آن منجر به تغییر سرمایه ناشر پذیرفته شده نگردد، حراج ناپیوسته با محدودیت دامنه نوسان؛
- حداکثر دو روز کاری پس از افشای تصمیمات مجمع عمومی و یا جلسه هیأت مدیره در خصوص تغییر سرمایه، حراج ناپیوسته بدون محدودیت دامنه نوسان؛
تبصره یک: مواعد زمانی جهت بازگشایی نمادهای موضوع این ماده، در شرایط خاص و با دستور مدیرعامل بورس میتواند حداکثر با دو روزکاری تأخیر اعمال گردد.
تبصره دو:در مواردی که در جلسه مجمع عمومی فوق العاده یا جلسه هیأت مدیره ناشر افزایش سرمایه به میزان ۲۰۰ درصد یا بیشتر صرفا از محل صدور سهام جایزه تصویب گردد، بازگشایی نماد معاملاتی منوط به ثبت افزایش سرمایه و قابل معامله شدن سهام جدید می باشد.
نحوه اطلاع رسانی توقف و بازگشایی نماد
ناظر بازار هر روز در سایت www.Tsetmc.com در بخش پیام های ناظر بازار شرکت هایی که مشمول توقف و بازگشایی نماد باشند را با ذکر دلیل آن اطلاع رسانی خواهد نمود.
در وب سایت سازمان بورس اوراق بهادار www.Seo.ir بخش اطلاعات و آمار، نماد های متوقف و تعلیق شده را می توان مشاهده نمود.
فراهم شده در خانه تدبیر و اندیشه
همچنین می توانید مقاله صف خرید و صف فروش در بورس چیست ؟ مطالعه نمایید.
دیدگاهتان را بنویسید