درک بازار بورس
درک بازار بورس
در این مقاله سعی داریم تا با موضوع درک بازار بورس شمارا آشنا سازیم که هرتیتر در بخش زیر برای شما آورده شده است با کلیک برروی هرعنوان می توانید به بخش مورد نظر هدایت شوید.
مفهوم بازار بورس ( Understanding the Stock Market)
بازار سهام چگونه کار می کند؟ (How the Stock Market Works )
فعالان بازار سهام (Stock Market Participants )
اهمیت بازار بورس اوراق بهادار (Significance of the Stock Market )
قیمت سهم چگونه تعیین می شود؟ (? How is Share Price Determined )
عرضه و تقاضای بازار سهام ( Supply and demand of the stock market )
سرمایه گذاری در سهام و کسب سود ( Investing in stock and earning profits )
مفهوم بازار بورس ( Understanding the Stock Market)
در حالی که امروز تقریباً همه چیز را بصورت آنلاین می توانید خریداری کنید ، معمولاً برای هر کالایی بازار مشخصی وجود دارد. به عنوان مثال ، مردم جهت خرید منسوجات چوبی و مبلمان برای تغییر دکوراسیون منزل به بازار های مبلمان در سطح شهر مراجعه می کنند و برای تهیه مواد غذایی معمولی خود به فروشگاه های محصولات غذایی می روند.
چنین بازارهای اختصاصی به عنوان سکویی عمل می کنند که خریداران و فروشندگان بی شماری در آن یکدیگر را ملاقات و تعامل می کنند تا امکان معامله برایشان فراهم شود. از آنجا که تعداد شرکت کنندگان در بازار بسیار زیاد است ، خریدار از قیمت مناسب آن کالا اطمینان می یابد. به عنوان مثال ، اگر در کل شهر فقط یک فروشنده مبلمان وجود داشته باشد ، او این آزادی را خواهد داشت که هر قیمتی را که بخواهد تعیین نماید، زیرا خریداران دیگر جایی برای خرید ندارند. اگر تعداد فروشندگان مبلمان در یک بازار مشترک زیاد باشد ، آنها برای جذب خریداران مجبور هستند در مقابل یکدیگر رقابت کنند. خریداران نیز با انتخاب مناسب ترین قیمت از میان محصولات متنوع با قیمت های مختلف، باعث می شوند آن را به یک بازار عادلانه با شفافیت قیمت تبدیل کنند.

حتی در هنگام خرید آنلاین از فروشگاه های اینترنتی ، خریداران قیمت های ارائه شده توسط فروشندگان مختلف را در همان وب سایت خرید یا در وب سایت های مختلف برای بدست آوردن بهترین قیمت ، مقایسه می کنند و فروشندگان مختلف آنلاین را وادار می نمایند که بهترین قیمت را ارائه دهند.
بازار بورس اوراق بهادار، یک بازار مشخص برای خرید و فروش انواع اوراق بهادار(مانند سهام، اوراق مشارکت، اوراق بدهی، صندوق های سرمایه گذاری و …) در یک فضای تحت کنترل همراه با نظارت ، ایمن و مدیریت شده است.
بازار بورس صدها هزار نفر از فعالان بازار را که مایل به خرید و فروش سهام هستند ، دور هم جمع می کند این کار باعث می شود قیمت گذاری عادلانه و شفافیت در معاملات تضمین شود. در گذشته خرید و فروش سهام بصورت حضوری و با صدور برگه سهام فیزیکی مبتنی بر کاغذ انجام می شد ، حال با وجود بستر اینترنت و سیستم های نرم افزاری و سخت افزاری شرایط خرید و فروش سهام بصورت آنلاین انجام می شود.
[av_promobox button=’yes’ label=’آموزش رایگان بورس’ icon_select=’yes’ icon=’ue80d’ font=’entypo-fontello’ color=’red’ custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’ size=’large’ box_color=” box_custom_font=’#ffffff’ box_custom_bg=’#444444′ box_custom_border=’#333333′ label_display=” link=’page,5551′ link_target=’_blank’ id=” custom_class=” av_uid=’av-20kug4′ admin_preview_bg=”]
جهت مشاهده بخش های رایگان آموزش بورس دوره سهامدار موفق بر روی دکمه آموزش رایگان بورس کلیک نمایید.
[/av_promobox]
بازار سهام چگونه کار می کند؟ (How the Stock Market Works )
به طور خلاصه ، بازار بورس اوراق بهادار محیطی امن و قانونمند را فراهم می کند که در آن فعالین بازار سرمایه بتوانند با اطمینان به ساختار بازار و کاهش ریسک ، سهام و سایر اوراق بهادار را معامله کنند. بازار بورس با رعایت قوانین و ضوابط تعریف شده مطابق دستورالعمل بیان شده ، به عنوان بازارهای اولیه و ثانویه جریان دارد.
بازار بورس اوراق بهادار به عنوان یک بازار اولیه ( primary market ) ، به شرکتها این امکان را می دهد که پس از پذیرش شرکت در بازار، سهام خود را برای اولین بار از طریق فرایند عرضه های اولیه عمومی (IPO) به عموم مردم بفروشد. این کار به شرکتها کمک می کند تا قسمتی از سرمایه شرکت از طریق فروش سهام به مردم تامین گردد. در واقع به این معنی است که یک شرکت سرمایه خود را به قسمت های مساوی (مثلاً 1میلیارد سهم) تقسیم می کند و بخشی از آن سهام (مثلاً100میلیون سهم) را با قیمتی (مثلا ً2000ریال برای هر سهم) به عموم مردم می فروشد.

برای تسهیل این فرآیند ، یک شرکت به بازاری نیاز دارد که بتواند سهام خود را بفروشد.
پس از پذیره نویسی و درج نماد شرکت در تابلوی بازار بورس طبق برنامه ریزی از پیش تعیین شده و در یک زمان مشخص که ناظر بازار(سازمان بورس اوراق بهادار) از قبل به اطلاع عموم می رساند ، فرایند عرضه اولیه سهام انجام می گردد. پس از عرضه سهام این شرکت با توجه مثال بالا با موفقیت 100 میلیون سهم را با قیمت 2000 ریال برای هر سهم به فروش می رساند و 200میلیارد ریال سرمایه فراهم می کند.
پس از عرضه اولیه، سهامداران به بازار ثانویه ( secondary market ) خواهد رفت تا درصورت لزوم امکان فروش سهام خود را داشته باشند. خریداران سهام این شرکت به امید افزایش قیمت سهام در آینده می توانند به مدت زمان دلخواه سهام خود را نگهداری نمایند تا در زمان لازم با کسب سود مورد نظر اقدام به فروش نمایند.
سازمان بورس اوراق بهادار مسئولیت اطمینان از شفافیت قیمت ، جریان نقدینگی ، فرایندکشف قیمت و معاملات منصفانه در بازار بورس را بر عهده دارد. از آنجا که تقریباً همه بازارهای بزرگ سهام در سراسر جهان در حال حاضر بصورت آنلاین فعالیت می کنند ، سامانه های معاملاتی آنلاین شرکت های کارگزاری با اتصال به هسته بازار بورس سفارشات خرید و فروش های مختلف سرمایه گذاران در بازار را به صورت کارآمد مدیریت می کنند تا با ثبت قیمت پیشنهادی خریداران و فروشندگان در تابلوی بازار و تطبیق قیمت فرایند خریدو فروش تسهیل شود.
سازمان بورس اوراق بهادار همچنین کلیه اخبارها ، اطلاعیه ها و گزارش های مالی شرکت را به منظور شفاف سازی سهامداران منتشر می کند که در وب سایت کدال (Codal.ir) قابل دسترسی است.
فعالان بازار سهام (Stock Market Participants )
همراه با سرمایه گذاران بلند مدت و معامله گران کوتاهمدت، انواع مختلفی از بازیگران در ارتباط با بازار سهام وجود دارند. هر یک نقش منحصر به فردی دارد، اما بسیاری از نقشها به هم گره خوردهاند و به یکدیگر وابسته هستند تا این که بازار به طور موثر جریان داشته باشد.
کارگزاران بورس (brokers) : یک شرکت حقوقی دارای مجوز از سازمان بورس هستند که به نمایندگی از سرمایه گذاران ، اوراق بهادار را خرید و فروش می کنند. کارگزاران با خرید و فروش سهام از طرف سرمایه گذاران به عنوان واسطه بین سازمان بورس و سرمایه گذاران عمل می کنند. برای دستری به بازار بورس به یک حساب معاملاتی در کارگزاری احتیاج دارید.
صندوق های سرمایه گذاری: نهادی مالی است که فعالیت اصلی آن سرمایهگذاری در اوراق بهادار میباشد و مالکان آن به نسبت سرمایهگذاری خود، در سود و زیان صندوق شریکاند.
شرکت های تامین سرمایه : شرکتی است که بهعنوان واسطه بین ناشر اوراق بهادار و عامة سرمایهگذاران فعالیت میکند، و میتواند فعالیتهای کارگزاری، معاملهگری، بازارگردانی، مشاوره، سبدگردانی، پذیرهنویسی، تعهد پذیرهنویسی و فعالیتهای مشابه را با اخذ مجوز از “سازمان” انجام دهد.
سبدگردان: شخص حقوقی است که در قالب قراردادی مشخص و به منظور کسب انتفاع، به خریدوفروش اوراق بهادار برای سرمایهگذار میپردازد.
بازارگردان : کارگزار/معاملهگری است که با اخذ مجوز لازم با تعهد به افزایش نقدشوندگی و تنظیم عرضه و تقاضای اوراق بهادار معین و تحدید دامنة نوسان قیمت آن، به دادوستد آن اوراق میپردازد.
صندوق بازنشستگی: صندوق سرمایهگذاریی است که با استفاده از طرحهای پسانداز و سرمایهگذاری، مزایای تکمیلی را برای دوران بازنشستگی اعضای آن فراهم میکند.
اهمیت بازار بورس اوراق بهادار (Significance of the Stock Market )
بازار بورس یکی از حیاتی ترین مؤلفه های اقتصاد بازار آزاد است.
سرمایهگذاری در بورس دارای اهمیت بسیار زیادی در سامانههای اقتصادی است و به عبارتی یکی از پارامترهایی است که میزان سنجش سلامت و یا بیماری اقتصادی کشورها را مشخص میکند. یکی از مهمترین مباحثی که در اقتصاد دنیا مورد بررسی قرار میگیرد استفاده از سرمایههای راکد در جهت توسعهی اقتصادی هر کشور است.
جذب پساندازهای راکد و سوق دادن آنها در واحدهای تولیدی، بنگاهها و شرکتهای اقتصادی از مهمترین وظایف بورس است.
از سوی دیگر ایجاد امکانات و تسهیلات برای مشارکت عموم مردم در توسعه و سهیم شدن در آنها نیز از دیگر وظایف بورس است. از طرفی بورس به دلیل داشتن این خصوصیات میتواند بهعنوان یک اهرم مهم در کنترل نرخ تورم و افزایش نرخ رشد پسانداز نقش مهمی را در جامعه داشته باشد.
بازار سهام توسعهیافته، در توسعه و ارتقای رشد اقتصادی دنیا بسیار تأثیرگذار است. البته این تأثیر ابتدا بر روی کشورها بوده و درنهایت به اقتصاد دنیا کمک میکند. ارتباط بین رشد اقتصادی و توسعه بازار سهام در بلندمدت بهصورت دوطرفه است. البته در بعضی از کشورها در کوتاهمدت هم رشد دوطرفه وجود دارد.
واسطههای مالی و بازارهای سرمایه میتواند به چند طریق در رشد اقتصادی تأثیرگذار باشد.
مورد اول اینکه وجود بازار سهام ، ریسک را توزیع میکند. اگر بازارهای سرمایهگذاری مانند بورس وجود نداشته باشند داراییهای سرمایهگذاری شده از پروژههای بلندمدت خارج میشوند و سبب کاهش رشد اقتصادی میشوند. بازار سرمایه با جمعآوری حداقل مبلغ خرید در بورس سرمایهگذاران امکان سرمایهگذاری بلندمدت را ایجاد میکند. افراد میتوانند با حداقل مبلغ خرید در بورس در تعداد زیادی از شرکتها سرمایهگذاری کنند و اقتصاد را در جهت سرمایهگذاری در پروژههایی با ریسک بالا سوق دهند و موجب تحریک رشد اقتصادی شوند. باید یادآور شد که سرمایهگذاران خرد با ریسک نقدینگی و ریسک بهرهوری متنوعی روبهرو خواهند شد.
مورد دومی که میتوان به آن اشاره کرد این است که بورس با کسب اطلاعات از پروژههای مختلف، اختصاص منابع به آنها را بهبود میبخشد.
فرض کنید بازار سرمایهای وجود نداشت آنگاه برای سرمایهگذاری در یک پروژه اقتصادی سرمایهگذار باید اطلاعات مختلف و مفیدی از آن سرمایهگذاری به دست میآورد تا میتوانست بعد از بررسی در آن پروژه سرمایهگذاری کند، البته به شرطی که بنگاه اقتصادی اطلاعات مفید و صحیح را در اختیار سرمایهگذار قرار میداد، درنتیجه کسب اطلاعات برای سرمایهگذار وقتگیر و پرهزینه بود. بازار سهام شرایطی را فراهم کرده که اطلاعات موردنیاز بهراحتی در اختیار سرمایهگذار قرار گیرد تا سرمایهگذار با اطمینان بیشتری سرمایهگذاری کند. از طرفی به دلیل اینکه بازار سرمایه، شرکتها را بهتر و قویتر کنترل میکند، میتواند منافع مشترکی بین مالکان شرکتهای سرمایه پذیر و سهامداران ایجاد کند. تمام این موارد کمک میکند که افراد به فکر استفاده و کسب سود از پساندازهای خود باشند و آنها را درجایی مناسب سرمایهگذاری کنند، درنتیجه بورس نیز با جمعآوری سرمایههای خرد سبب رشد اقتصادی میشود. لازم به ذکر است که بازار سرمایه تخصصی شدن بورس را افزایش میدهد که سبب کاهش هزینههای معاملاتی نیز میشود.
قیمت سهم چگونه تعیین می شود؟ (? How is Share Price Determined )
قیمت سهام در بورس اوراق بهادار می تواند به چند روش تنظیم شود ، اما متداول ترین روش از طریق یک فرآیند حراج است که خریداران و فروشندگان برای خرید یا فروش پیشنهادهای قیمتی خود را ارائه می دهند. قیمت خرید(تقاضا) پیشنهاد قیمتی است که شخصی مایل به خرید آن است و یک قیمت فروش (عرضه) پیشنهاد قیمتی است که شخصی مایل به فروش آن است. زمانی که قیمت خرید و فروش یکسان شود ، معامله انجام می شود.
بازار سهام از میلیونها سرمایه گذار و معامله گر تشکیل شده است ، که ممکن است ایده های متفاوتی در مورد ارزش سهام یک شرکت و در نتیجه قیمتی که می خواهند آن را بخرند یا بفروشند ، وجود داشته باشد. هزاران معامله که با نیت ها و اهداف متفاوت سرمایه گذاران و معامله گران شروع می شود و با انجام آن به صورت خرید یا فروش سهام پایان می یابد ، باعث گردش سهام شرکت ها در طی یک روز معاملاتی می شود.
برای اینکه یک فرد بخواهد در این بازار فعالیت نماید، به یک کارگزار بورس نیاز دارند. این کارگزار بورس به عنوان واسطه بین خریدار و فروشنده عمل می کند. گرفتن خدمات بورس اوراق بهادار معمولاً با ایجاد یک حساب کاربری در یک کارگزار بورس شکل می گیرد.
عرضه و تقاضای بازار سهام ( Supply and demand of the stock market )
بازار سهام نیز نمونه ای جذاب از قوانین عرضه و تقاضا در زمان واقعی ارائه می دهد. برای هر معامله سهام ، باید یک خریدار و یک فروشنده وجود داشته باشد. به دلیل قوانین تغییر ناپذیر عرضه و تقاضا ، اگر خریداران بیشتری برای خرید سهام خاص نسبت به فروشندگان آن وجود داشته باشند ، قیمت سهام روند صعودی خواهد داشت. برعکس ، اگر فروشندگان سهام بیشتر از خریداران باشند ، قیمت روند نزولی پیدا می کند.
خریداران سهام قیمت پیشنهادی خرید خود را وارد سامانه معاملاتی می نمایند(تقاضا) و در طرف مقابل فروشندگان آن سهام قیمت پیشنهادی فروش خود را وارد سامانه معاملاتی می کنند(عرضه) در سامانه معاملاتی بازار سهام در سر خط معاملات اولویت قیمت خرید با کسانی است که حاضر هستند بالاترین قیمت را بابت خرید آن سهام پرداخت نماید و در طرف مقابل اولویت قیمت فروش با کسانی است که حاضر هستند به پایین ترین قیمت سهام خود را بفروش برسانند حال زمانی که قیمت ها یکسان شوند معامله انجام می گردد.
سرمایه گذاری در سهام و کسب سود ( Investing in stock and earning profits )
مطالعات بیشماری نشان داده اند که در طی دوره زمانی طولانی ، سرمایه گذاری در سهام بازده ی بالاتری نسبت به سایر دارایی های دیگر (مسکن ، طلا ، دلار و…) داشته است. بازده ی سهام ناشی از رشد سرمایه به دلیل افزایش قیمت سهام و دریافت سود نقدی تقسیمی سهام است. رشد سرمایه هنگامی اتفاق می افتد که سهام را با قیمت بالاتر از قیمت خریداری شده آن بفروشید. سود تقسیمی سهم سودی است که یک شرکت برای سهامداران خود به صورت نقدی پرداخت می کند. سود نقدی تقسیمی سهام یکی از مؤلفه های مهم بازده سهام است .
سرمایه گذارانی هستند که با استفاده از خرید و فروش در کوتاه مدت یا به اصطلاح نوسان گیری با پذیرفتن ریسک بالاتر سعی دارند که بازده ی بیشتری کسب نمایند و به دنبال دریافت سود نقدی سهام نیستند در مقابل سرمایه گذاران محافظه کاری هستند که سهامی را انتخاب می کنند که رشد آن در بلند مدت خواهد بود و در این میان به سود نقدی پرداختی شرکت هم به عنوان درآمد حاصل از سبد خود چشم دوخته اند.
در این مقاله به درک بازار بورس پرداختیم در مقالات بعدی به صورت جامع تر به این مباحث خواهیم پرداخت جهت مشاهده مقالات آموزشی وب سایت خانه تدبیر و اندیشه از طریق منوی سایت بخش مقالات را مشاهده نمایید.
منابع:
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
جدول گردش پول چیست؟
آیا می توان در معامله ربات بی احساس بود؟
میل به نتایج آنی در انسان و تاثیر آن در بازارهای مالی
تحلیل گری یا قمار
کاربرد NLP در معامله گری
6 نکته کلیدی در تعیین حد ضرر در بازار بورس
2 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
خیلی پست خوبی بود
خیلی مطلب زیبایی نوشتید