صف خرید و صف فروش در بورس چیست؟
صف خرید و صف فروش در بورس چیست ؟
صف خرید و صف فروش در بورس چیست؟ با مفهوم کلی صف کم و بیش آشنایی کاملی داریم و بوضوح در پاره ای از زمان دیده شده هنگامی که تقاضا برای بدست آوردن یک کالا یا خدمات افزایش پیدا می کند معمولا به دلیل افزایش تقاضا منجر به تشکیل صف خواهد شد، حال این افزایش تقاضا ناشی از احتمال وقوع یک شایعه و خبر مبنی بر افزایش احتمالی قیمت یا کاهش میزان عرضه آن کالا یا خدمات خواهد بود.
در بورس اوراق بهادار ایران موضوعی با نام محدودیت دامنه نوسان قیمت مواجه هستیم که قیمت سهام یک شرکت در طول روز کاری می تواند حداکثر مثبت ۵% و حداقل منفی ۵% نوسان داشته باشد. این محدودیت نوسان برای جلوگیری از افزایش و کاهش بی رویه قیمت سهام و کنترل هیجانات و نوسانات شدید قیمت، در نظر گرفته شده است.
صف خرید سهام چیست؟
هنگامی که تقاضا برای خرید سهام یک شرکت افزایش پیدا می کند و این افزایش تقاضا باعث رشد قیمت سهام می شود، حال به دلیل محدودیت دامنه نوسان قیمت که حداکثر مثبت ۵% می باشد خریداران در سقف قیمتی دستور خرید خود را وارد سیستم معاملاتی می کنند. در این وضعیت فروشنده از فروش سهام خود خودداری می کند یا بهتر بگوییم تقاضا(خریدار) برای خرید سهام در سقف قیمتی بیش از عرضه کننده(فروشنده) آن است در این حالت اصطلاحا گفته می شود سهم در صف خرید قرار دارد.

در تصویر بالا سهام شرکت نورد آلومینیوم( نماد فنوال) حداکثر قیمت مجاز ۴۹۸۶ ریال می باشد که در ستون خریداران و سر خط خرید(ردیف اول ) تعداد ۳۰۴ دستور خرید در سقف قیمتی ۴۹۸۶ ریال تقاضا برای خرید این سهام وجود دارد که به این حالت صف خرید گفته می شود.
صف فروش چیست؟
هنگامی که میزان عرضه برای فروش سهام یک شرکت افزایش پیدا می کند و این افزایش فروش باعث افت قیمت سهام می شود، حال به دلیل محدودیت دامنه نوسان قیمت که حداقل منفی ۵% می باشد فروشنده ها در کف قیمتی دستور فروش خود را وارد سیستم معاملاتی می کنند. در این وضعیت خریداران از خرید سهام خودداری می کند یا بهتر بگوییم میزان عرضه کننده (فروشنده) برای فروش سهام در کف قیمتی بیش از تقاضا(خریداران) آن است در این حالت اصطلاحا گفته می شود سهم در صف فروش قرار دارد.
در تصویر بالا سهام شرکت صنعتی آما( نماد فاما) حداقل قیمت مجاز ۷۴۷۱ریال می باشد که در ستون فروشندگان و سر خط فروش(ردیف اول ) تعداد ۲۳ دستور فروش در کف قیمتی ۷۴۷۱ ریال عرضه کننده برای فروش این سهام وجود دارد که به این حالت صف فروش گفته می شود.
صف خرید و صف فروش همیشگی نیست و در مواردی که ممکن است به دلایل متعددی مانند اخبار موثر بر سهام ، شایعات ، هیجانات ، سود و زیان ، مسائل اقتصادی و سیاسی ، ریسک سیستماتیک و … داشته باشد شکل بگیرد.
در عرضه های اولیه در روز های ابتدایی عرضه به دلیل جذاب بودن قیمت و افزایش تقاضا برای خرید سهام صف خرید از یک الی چند روز متوالی شکل گیرد.
نقد شوندگی در بورس و تشکیل صف های خرید و فروش رابطه معکوس دارند یعنی اگر نقد شوندگی سهامی بالا باشد تشکیل صف خرید و فروش در آن بسیار کم اتفاق می افتد و اگر نقد شوندگی سهامی پایین باشد تشکیل صف خرید و فروش در آن زیاد اتفاق می افتد.
ممکن است در یک روز در ابتدای روز صف خرید شکل بگیرد سپس با عرضه شدید صف خرید از بین برود و با ادامه عرضه و کاهش قیمت صف فروش تشکیل شود و یا برعکس.
هیچ وقت نباید صف خرید و فروش را مبنای تصمیم گیری برای انجام معامله قرار دهیم.
دیدگاهتان را بنویسید