معرفی کتاب قوی سیاه
معرفی کتاب قوی سیاه اثر نسیم نیکولاس طالب
در این ویدئو دکتر سعید هدایتی، کتاب قوی سیاه نوشته نسیم نیکلاس طالب و را معرفی می نماید.کتاب قوی سیاه،نوشتهی نسیم نیکولاس طالب، به بررسی اثرات شدید ناشی از برخی رویدادهای بسیار غیرقابل پیشبینی و نادر و همچنین تمایل انسان به یافتن توضیحاتی ساده و دم دستی برای این رویدادها میپردازد. نظریه مطرح شده در این کتاب بعدها به عنوان نظریه قوی سیاه معروف شد.
در بخشی از این کتاب آمده است: پیش از کشف استرالیا، مردم دنیاى کهن بیچونوچرا باور داشتند هر قویى سفید است چون تجربیات ایشان پیوسته این باور را تأیید میکرد. دیدن نخستین قوى سیاه براى چند پرندهشناس باید شگفتى جالبى بوده باشد؛ اما اهمیت داستان در این نیست. اهمیت داستان در این است که شکنندگى دانش ما را نمایان مىکند و نشان میدهد آموختن ما از تجربیات و مشاهدات با چه محدودیتهاى شدیدى روبهروست. تنها یک مشاهده کافى است تا گزاره اى کلى که دستاورد هزاران سال تماشاى میلیونها قوى سفید است بیاعتبار شود، تنها با دیدن یک قوى سیاه.
نسیم نیکلاس طالب معتقد است که همیشه قوی سیاه منفی و آسیبزننده نیست. بلکه هم قوی سیاه مثبت وجود دارد و هم قوی سیاه منفی. البته ذات قوی سیاه پیشبینیناپذیری آن است.
اما لازم نیست که همیشه از قوهای سیاه در زندگی فراری باشیم. بلکه بایستی بین احتمال رویدادهای منفی و مثبت تمایز قائل شویم و بیاموزیم که به دنبال آن بخش از رویدادهای غیرقابلپیشبینی باشیم که در آن عدم پیشبینی پذیری در آینده میتواند فوقالعاده سودمند باشد.
او در مقدمه کتاب می گوید: چیزی که در اینجا قوی سیاه نامیده ایم، رویدادی است با سه ویژگی: نخست نامنتظر است چون بیرون از قلمرو انتظارات عادی است و هیچ رویدادی در گذشته نمی تواند به شیوه ای قانع کننده احتمال وقوع آن را معین کند. دوم اثری بس سنگین و نامتعارف دارد. سوم ما چون آدمیزاد هستیم، بنا به سرشتی که داریم، پس از اینکه سر و کله قوی سیاه (به رغم نامنتظر بودنش) پیدا شد، دلایلی سر هم می کنیم تا وقوع آن را توجیه، و ثابت کنیم، قابل پیش بینی بوده است.
طالب در کتاب قوی سیاه قصد دارد به خواننده نشان دهد که نیازی نیست خودمان را درگیر اتفاقات تصادفی کنیم و برای آنها دلیل و منطق سرهم کنیم. اتفاقات تصادفی، تنها یک تصادف بودند و تمرکز زیاد روی قوهای سیاه باعث میشود که تحلیلهایمان پیچیده و در اکثر موارد اشتباه از آب دربیایند. جهانبینیای که طالب قصد دارد ما را به آن نزدیک کند، جهانبینیای است که میگوید «سعی نکن همهچیز را متوجه شوی؛ چراکه نمیتوانی». طالب در این کتاب ما را با نادانیمان آشنا میکند و تلاش میکند بگوید باید با این نادانی کنار بیایید.
درباره نویسنده کتاب قوی سیاه
نسیم نیکولاس طالب (Nassim Nicholas Taleb)، متفکر بزرگ قرن بیستویکم، پیش از آنکه بهعنوان پژوهشگر موضوعات فلسفی و متفکر شناخته شود، ۲۱ سال در معاملات تجاری ریسکدار مشغول به کار بود و یکی از تحلیلگران قدرتمند ریسک در آمریکا بهشمار میرود. همچنین، پروژهای با عنوان اینسرتو (Incerto) راه انداخت که در آن، دیدگاههای علمی و تحلیلی را دربارهی تصادف بررسی میکند. او نویسندهی پنج کتابی است که آنها را در مسیر همین پروژه نوشته. این کتاب ها بهترتیب عبارتاند از: «گمراهشده با تصادفیگرایی»، «قوی سیاه»، «پادشکنندگی»، «تخت پروکروستس»و «پوست در بازی»
دیدگاهتان را بنویسید