هاوینگ بیتکوین یا Halving bitcoin چیست؟
هاوینگ بیت کوین چیست و چه تاثیری بر قیمت دارد؟
نصف شدن بیت کوین ( halving ) رویدادی است که پاداش بلوک استخراج بیت کوین جدید به نصف مقدار قبل از رویداد کاهش می یابد ، به این معنی که استخراج کنندگان بیت کوین برای هر تراکنشی که بررسی کنند 50٪ بیت کوین کمتری دریافت می کنند. halving در هر 210000 بلوک اتفاق می افتد ، که تقریبا برابر است با هر 4 سال یکبار.
اگرچه این ممکن است با مفاهیمی مانند “پاداش بلوک” و “تأیید معاملات” گیج کننده به نظر برسد ، ولی نصف شدن بیت کوین یک فرآیند نسبتاً ساده است.
هنگامی که یک بلوک بیت کوین با موفقیت استخراج می شود ، استخراج کننده بیت کوین پاداش بلوک دریافت می کند .با این حال ، روند نصف شدن بیت کوین از تئوری اقتصادی ارز رمزنگاری شده پیروی می کند. از آنجا که بیت کوین مقدار محدودی دارد و به مرور زمان عرضه آن کاهش می یابد ، قیمت بیت کوین می تواند با کاهش عرضه کلی “پایدار” و بر اساس تورم، افزایش یابد. به همین دلیل نصف شدن بیت کوین وجود دارد.
مفهوم هاوینگ:
برای درک مفهوم هاوینگ بیت کوین، ابتدا باید با اندکی از مفاهیم اولیه استخراج بیت کوین آشنا شوید. به طور خلاصه، استخراجکنند ها یا «ماینرها» برای تایید تراکنشهای بیت کوین و حفظ امنیت آن، قدرت پردازش سختافزارهای خود را در فرایندی به نام «استخراج» در اختیار شبکه قرار میدهند که مستلزم مصرف برق و حل معادلات ریاضی پیشرفته است. شبکه به عنوان پاداش مقداری بیت کوین تولید میکند و به استخراجکنندگان میدهد. هاوینگ هر چهار سال یکبار پاداش استخراجکنندگان را نصف میکند.
هنگامی که ساتوشی ناکاموتو مشغول تعیین پروتکل های بیت کوین بود، روی دو قانون بیش از همه تأکید داشت:
1- موجودی بیت کوین متناهی و محدود به ۲۱ میلیون واحد باشد.
2- تعداد بیت کوینهای تولیدشده به ازای هر بلاک، پس از هر ۲۱۰,۰۰۰ بلاک، ۵۰ درصد کاهش یابد.
فلسفه ی اصلی وجود هاوینگ بیت کوین چیست؟
حال سوال اینجاست، چرا پاداش استخراج کننده های بیت کوین همواره ثابت نمی ماند؟
پاسخ این سوال در اولین قانون کتاب آدام اسمیت، یعنی عرضه و تقاضاست. اگر پاداش استخراج کننده های بیت کوین همواره ثابت باقی بماند، به علت نامتناهی بودن تعداد بیت کوین های موجود در بازار، عرضه نامتناهی میشود و این باعث میشود که قیمت بیتکوین ارزشش پایین بیاید واین فرآیند دقیقا همانند سیاست های کاهش نقدینگی است که بانک های مرکزی سراسر دنیا پیش میگیردند تا از میزان پول موجود در بازار بکاهند و ارزش پول را برابر ارزش مورد نظر که لزوما یا بهتر است بگوییم حتما بالا ترین ارزش ممکن نیست، نگه دارند.
منتها فلسفه ی اصلی بیت کوین بر اساس بالا ترین ارزش ممکن نهاده شده که دلایل مفصلی دارد که در مقالات دیگر به آن میپردازیم اما در اینجا یک دلیل از خالق اتریوم میآوریم:
ویتالیک بوترین (Vitalik Buterin)، خالق اتریوم، در یادداشت شخصی خود برای وبسایت بیت کوینمگزین، لزومِ کند کردن سرعت توزیع بیت کوین از طریق رویداد هاوینگ را اینگونه شرح میدهد:
«علت اصلی انجام این کار کنترل تورم است. یکی از بزرگترین خطاهای ارزهای فیات سنتی که تحت کنترل بانکهای مرکزی هستند، این است که این بانکها میتوانند به هر میزان که بخواهند پول چاپ کنند و اگر بیشازحد چاپ کنند، ارزش ارز دولتی طبق قانون عرضه و تقاضا سریعاً رو به کاهش میگذارد.
بیت کوین برخلاف ارزهای رایج طوری طراحی شده است که مثل یک کالای باارزش، مانند طلا، عمل کند. میزان طلاهای موجود در دنیا محدود است و با استخراج هر گرم از آن، استخراج طلاهای باقیمانده سختتر از قبل میشود.
به دلیلِ همین عرضه (موجودی) محدود است که طلا توانسته در طی شش هزار سال گذشته، جای پای خود را بهعنوان یک وسیله تبادل و ابزار ذخیره ارزش محکم کند. کاری که امیدواریم بیت کوین هم از پس انجام آن برآید.»
آیا هاوینگ بیت کوین در قیمت بیت کوین تاثیر گذار است؟
همانطور که در نمودار زیر مشاهده میکنید، اولین هاوینگ در مارس 2011 اتفاق افتاد که بعد از آن قیمت بیتکوین از حدود 3 دلار در مارس 2011 ، به سقف 1031 دلار در دسامبر 2013 دست یافت و سپس به یک فاز اصلاحی وارد شد.
هاوینگ دوم بیت کوین در تاریخ جولای 2016 اتفاق افتاد که البته حرکت بیت کوین اندکی قبل از این تاریخ اتفاق افتاد که میتواند گویای این واقعیت باشد که دلیل فاندامنتالی رشد بیت کوین کمی زود تر از اتفاق افتادن به اصطلاح تحلیل گران فاندامنتال، پیش خور شده بود.
هاوینگ دوم منجر به رشد قیمت بیت کوین از 550 دلار در جولای 2016 به سقف 20000 دلار در تاریخ دسامبر 2017 شد که اینجا بود که بیت کوین توسط بسیاری از بانک ها و انیتربانک ها جدی گرفته شد و کولاکی خبری ایجاد کرد که در نمودار زیر، میزان سرچ کلمه ی بیتکوین ( bitcoin ) در گوگل نشانگر آن است که در پایان سال 2017 و ابتدای سال 2018 بالاترین حد در طول تاریخ این رمز ارز بوده که حتی از میزان سرچ امسال نیز کمتر بوده است.
هاوینگ سوم بیتکوین در ماه می 2020 اتفاق افتاد که 9 هفته قبل تر یک ریزش هولناک و عجیب در بیتکوین اتفاق افتاد که در6 روز، از قیمت 9191 دلار تا 3852 دلار پایین رفت. این ریزش نظر چندین اقتصاد دان را کامل راجب آینده ی این ارز عوض کرد.
پس از هاوینگ سوم قیمت بیتکوین از 9376 دلار رشدی را شروع کرد که این رشد هنوز سقف های جدیدی را تشکیل میدهد.
جمع بندی کلی:
در کل فرآیند هاوینگ بیت کوین، باعث کنترل عرضه ی این ارز هست که با توجه به تقاضای قابل توجهی که برای بیت کوین وجود دارد، در قیمت این ارز تاثیر قابل توجهی دارد.معامله گران بهتر است به زمان این فرآیند توجه داشته باشند و برایش برنامه معاملاتی مخصوص خود را داشته باشند.
دیدگاهتان را بنویسید