کدال چیست؟
کدال چیست ؟
سامانه جامع اطلاع رسانی ناشران Comprehensive Database Of All Listed Companies) www.codal.ir)
طبق ماده ۲ قانون بازار اوراق بهادار جمهوری اسلامی ایران (مصوب آذرماه ۱۳۸۴)، “سازمان بورس و اوراق بهادار” در راستای حمایت از حقوق سرمایه گذاران و با هدف ساماندهی، حفظ و توسعه بازار شفاف، منصفانه و کارای اوراق بهادار و به منظور نظارت بر حسن اجرای قانون و بر اساس ماده ۷ همان قانون، اتخاذ تدابیر لازم جهت پیش گیری از وقوع تخلفات در بازار اوراق بهادار و نیز نظارت بر افشای اطلاعات با اهمیت توسط شرکتهای ثبت شده نزد “سازمان” بر عهده هیات مدیره این سازمان می باشد.
در همین راستا و به منظور افزایش شفافیت اطلاعات در بازار سرمایه ایران و کاهش فاصله زمانی بین تهیه اطلاعات تا انتشار آن به عموم، ایجاد سامانه جامع اطلاعرسانی ناشران از آبان ۱۳۸۵ در دستور کار سازمان بورس و اوراق بهادار قرار گرفت.
در این خصوص سامانۀ یکپارچۀ گردآوری، نظارت و انتشار الکترونیکی اطلاعات به نشانی WWW.CODAL.IR به منظور مکانیزه کردن جمع آوری، بررسی و انتشار اطلاعات مالی شرکت های ثبت شده نزد سازمان و سایر اشخاصی که طبق قانون بازار اوراق بهادار ملزم به گزارش اطلاعات خود هستند، طراحی شده است.
فرآیندهای اصلی سامانه عبارتند از:
- آماده سازی و ثبت گزارش ها به وسیله ناشران
- دریافت و پذیرش گزارش ها توسط سامانه
- ذخیره و بازیابی گزارش های دریافتی
- تحلیل و نظارت بر گزارش ها توسط کارشناسان سازمان
- استخراج گزارش های متنوع از اطلاعات ارسالی توسط ناشران
- انتشار اطلاعات به عموم
اهداف اصلی طراحی و به کارگیری این سامانه عبارتند از:
- تسریع در ارایه اطلاعات ناشران اوراق بهادار و افشای عمومی آن
- ایجاد ساز و کاری جهت تسهیل فرایند تهیه و افشای اطلاعات
- ایجاد ساز و کار های بهینه و مناسب گزارش گیری و گزارشگری مبتنی بر اصول جهانی جهت فعالان بازار سرمایه
- فراهم آوردن امکان دسترسی آسان استفاده کنندگان به اطلاعیه ها
- فراهم آوردن امکان نظارت مؤثرتر بر نحوه ارایه و افشای اطلاعات
- افزایش شفافیت اطلاعاتی از طریق کاهش دورۀ زمانی تهیه تا انتشار اطلاعات و افزایش دقت در محاسبات و کنترل ها
- افزایش هماهنگی واحدهای درون سازمانی و برون سازمانی و ارتقای سطح اطلاع رسانی
یکی از مهمترین اطلاعاتی که عموم سهامداران بازار سرمایه می توانند از این وب سایت دریافت نماید زمان و نحوه واریز سود نقدی سهام شرکت هایی است که در زمان برگزاری مجمع عمومی سهامدارش بوده اند.
این سامانه بخش های مختلفی دارد و اطلاعات مختلفی را در خصوص ناشران، نهادهای مالی و … به کاربران ارائه می دهد.
بخش ناشران
در بخش ناشران، می توان نام شرکت و نماد بورسی آن ، کد صنعت و اطلاعیه های مربوط به ناشر را مشاهده نمود و چنانچه ناشر، دارای وب سایت باشد، امکان دسترسی به وب سایت برای وی مهیا شده است.
با وارد شدن به قسمت اطلاعیه های ناشر نیز می توان اطلاعیه های شرکت را براساس زمان انتشار مشاهده نمود. همچنین امکان جستجوی اطلاعیه ها براساس نام نماد، وضعیت ناشر، گروه اطلاعیه و … فراهم است.
نهادهای مالی
در بخش نهادهای مالی امکان جستجوی نهادها براساس نام، نوع، ویژگی ، حوزه فعالیت، عنوان مجوز فعالیت، استان و وضعیت اعتبار مجوز فراهم است.
انواع شرکت ها در این دسته بندی عبارتند از: پردازش اطلاعات مالی، تأمین سرمایه، سبدگردان، شرکت سرمایه گذاری، صندوق سرمایه گذاری، مادر(هلدینگ)، مشاور سرمایه گذاری، موسسه رتبه بندی، نهاد واسط و کارگزاری
در بخش ویژگی ها شرکت ها را براساس سهامی خاص یا عام بودن دسته بندی نموده اند.
حوزه فعالیت آنها نیز در حوزه بورس انرژی، بورس اوراق، بورس کالا، فرابورس دسته بندی شده است.
عنوان مجوز نهادهای مالی نیز به صورت مشاور عرضه اوراق بهادار، مشاور پذیرش، مشاور سرمایه گذاری، سبدگردانی و پردازش اطلاعات مالی تقسیم بندی شده است.
مجوز فعالیت نهادهای مالی نیز در سه حالت فعال، تعلیق از خرید، غیرفعال قابل جستجو است.
در این بخش با جستجوی شرکت و کلیک بر قسمت جزئیات ، اطلاعات کاملی از وضعیت شرکت قابل مشاهده است.
به عنوان نمونه با بررسی نماد اپرداز به اطلاعات کاملی از این نهاد مالی دست پیدا می کنیم.
سامانه سنم
سامانه نظارت مکانیزه صندوق های سرمایه گذاری (سنم) با هدف نظارت مستمر بر صندوق های سرمایه گذاری توسعه یافته است. مطابق با بخشنامه سازمان بورس و اوراق بهادار، کلیه مدیران صندوق های سرمایه گذاری مکلف هستند به صورت روزانه فایل اطلاعات صندوق های سرمایه گذاری (XML) تحت مدیریت خود را که توسط نرم افزار صندوق های سرمایه گذاری تولید می شود را در سامانه سنم بارگذاری نمایند.
سامانه تدان
سامانه تدان وبسایتی است که در آن برخی از موسسات سبدگردان و کارشناسان صندوق های سرمایه گذاری حساب کاربری دارند . زمانی که قیمت سهام شرکت های مختلف نوسانات شدیدی را تجربه می کند، سازمان بورس به این کارشناسان صندوق های سرمایه گذاری این فرصت را می دهد تا سوالات خود را از مدیرعامل شرکت های مربوطه بپرسند و در مرحله بعدی مدیرعامل آن شرکت ها پاسخ این سوالات را در همین سایت ارسال می کنند.
در نهایت این سوال ها و پاسخ مدیرعامل شرکت مورد نظر در همین سایت تدان منتشر می شود و همچنین در وبسایت کدال نیز منتشر می شود.
در وبسایت تدان همچنین تعدادی موسسات سبدگردانی و کارشناسان آن ها نیز حضور دارند و در زمان های مختلف در مورد صورت های مالی جدید شرکت های مختلف نظرات تحلیلی ارایه می دهند مثلا وقتی یک شرکت صورت های مالی جدید منتشر می کند بعضی از این موسسات این صورت مالی که معمولا اطلاعات فروش محصولات آن شرکت مورد نظر است را مطالعه و سپس بیان می کنند که مثلا میزان فروش محصولات نسبت به ماه گذشته 20 درصد افزایش داشته است.
دیدگاهتان را بنویسید