گره معاملاتی در بورس چیست؟
گره معاملاتی در بورس چیست؟
گره معاملاتی در بورس چیست؟ در بورس اوراق بهادار با توجه به محدودیت دامنه مجاز نوسان قیمت و احتمال تشکیل صف خرید و فروش سنگین برای نماد های معاملاتی که دارای نقدشوندگی پایین تری هستند، روندمعاملات به کندی انجام می گیرد، حال در این وضعیت به علت وجود حجم مبنا و حجم معاملات پایین قیمت پایانی نسبت به روز قبل تغییر محسوسی نخواهد داشت. در صورت تداوم این وضعیت در چند جلسه معاملاتی، نماد معاملاتی با صف خرید و فروش های قفل شده ( بدون معامله) همراه خواهد شد که به این وضعیت گره معاملاتی گفته می شود و نماد معاملاتی مشمول دستور رفع گره خواهد شد.

گره معاملاتی با توجه به دخالت حجم مبنا صرفا برای نماد های بورسی ممکن است شکل بگیرد و نماد های فرابورسی به دلیل وجود حجم مبنای 1 شامل گره معاملاتی نمی شوند.
دستوراالعمل و قوانین گره معاملاتی
گره معاملاتی وضعیتی است که شرایط زیر را داشته باشد :
- در آن یک نماد معاملاتی به رغم برخورداری از صف خرید یا صف فروش در پایان جلسه معاملاتی حداقل معادل یک برابر حجم مبنا برای شرکت هایی با 3 میلیارد سهم و بیشتر و دو برابر حجم مبنا برای سایر شرکت ها، به علت عدم تقارن قیمت های درخواست خرید و فروش، حداقل به مدت 5 جلسه معاملاتی متوالی مورد معامله قرار نگیرد یا متوسط معاملات روزانه آن در این دوره( به استثنای معاملات در بازار معاملات عمده)، کمتر از 5درصد حجم مبنا باشد.
- کلیه معاملات یک نماد معاملاتی در 5 جلسه معاملاتی متوالی در سقف دامنه نوسان روزانه قیمت باشد.
- کلیه معاملات یک نماد معاملاتی در 5 جلسه معاملاتی متوالی در کف دامنه نوسان روزانه قیمت باشد.
فهرست شرکت های مشمول گره معاملاتی توسط بورس استخراج و حداکثر تا پیش از شروع روز معاملاتی از طریق سامانه معاملات و همچنین سایت رسمی شرکت TSETMC.com (بخش پیام های ناظر بازار) به اطلاع عموم می رسد.
مقررات گره معاملاتی در مورد سهام برخی شرکت ها به تشخیص مدیر عامل بورس می تواند حداکثر تا 5 روز کاری اعمال نگردد.
ماده واحده: در صورت قرار گرفتن شركتهايي با سرمايه كمتر از 150 (يكصد و پنجاه) ميليارد ريال در گره معاملاتي، رفع گره و عدم اعمال حجم مبنا با پيشنهاد مديريت بازار بورس تهران همراه با ذكر دلايل مربوطه و تأييد مديرعامل شركت بورس صورت ميپذيرد.
برای نمادهای معاملاتی که بر اساس اعلام بورس مشمول گره معاملاتی می شوند، در ابتدای روز معاملاتی بعد بازگشایی نماد مطابق ترتیبات ماده 22 انجام می گیرد.
ماده 22 دستورالعمل اجرايي نحوۀ انجام معاملات در بورس اوراق بهادار تهران
بازگشايي نماد معاملاتي از طريق حراج ناپيوسته 30 دقيقه اي با اعمال يك مرحله پيشگشايش، شروع و با اجراي حراج ناپيوسته پايان مييابد. پس از اين مرحله، معاملات از طريق حراج پيوسته در زمان باقيمانده تا پايان جلسة معاملاتي و در دامنة نوسان مجاز روزانه قيمت انجام ميشود. قيمت مرجع در دورة حراج پيوسته، قيمت كشف شده از طريق حراج ناپيوسته است.
تبصره 1:
در صورتي كه در دورۀ حراج ناپيوسته معاملهاي صورت نپذيرد يا، معاملات انجام شده در دوره حراج ناپيوسته توسط بورس تاييد نگردد، به تشخيص بورس و پس از اطلاع رساني، حراج ناپيوسته موضوع اين ماده براي يكبار ديگر در همان جلسه معاملاتي يا در 90 دقيقه ابتدايي جلسه معاملاتي بعد قابل تكرار است. به هر ترتيب در صورت عدم كشف قيمت، آخرين قيمت پاياني نماد معاملاتي، قيمت مرجع در دورة حراج پيوسته خواهد بود.
تبصره 2:
درخصوص قيمت گذاري حق تقدم سهام براي اولين بار پس از افزايش سرمايه و در زمان عرضه حق تقدم استفاده نشده در صورت عدم كشف قيمت پس از دو نوبت حراج ناپيوسته، حراج ناپيوسته تا كشف قيمت تكرار مي شود. در زمان عرضهي حق تقدم استفاده نشده مدت زمان حراج ناپيوسته از شروع عمليات حراج آغاز و تا پايان جلسهي معاملاتي ادامه خواهد داشت.
تبصره 3:
در تمامي مواد اين دستورالعمل، حراج ناپيوسته بدون محدوديت دامنه نوسان صورت مي گيرد، مگر اينكه نوع محدوديت به صورت صريح بيان شده باشد.
نتیجه گیری:
پس با توجه به مطلب گره معاملاتی در بورس چیست؟ برای اینکه سهامی که خریداری می کنیم در آینده درگیر گره معاملاتی نشود، بهتر است که از سهامهای نقدشونده بازار سهم انتخاب کنیم. هر اندازه که نقدشوندگی یک نماد معاملاتی بالا باشد، کمتر درگیر صف خرید و فروش و گره معاملاتی خواهد شد.
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
جدول گردش پول چیست؟
آیا می توان در معامله ربات بی احساس بود؟
میل به نتایج آنی در انسان و تاثیر آن در بازارهای مالی
تحلیل گری یا قمار
کاربرد NLP در معامله گری
6 نکته کلیدی در تعیین حد ضرر در بازار بورس
2 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
متوجه نشدم، هدف اینجا چیه؟ بیشتر کردن انگیزه خریدار یا فروشنده ها؟ وقتی حجم معاملات پایینه (فروشنده یا خریدار کم هست) و به حجم مبنا نمیرسه در نتیجه قیمت پایانی تغییر نمیکنه. حالا برداشتن حجم مبنا جوری که باعث بشه با همون حجم کم هم قیمت پایانی تغییر کنه چه تغییری در انگیزه فروشنده یا خریدار ایجاد میکنه؟
مگر اینکه هدف به نوعی فریب افرادی باشه که سهم رو دنبال نمیکردن حالا چشمشون به یه مثبت ۵٪ میخوره دیگه نگاه نمیکنن این مثبت با چه ججم معاملاتی ایجاد شده.
این در مورد مثبت شدن.
اما در مورد منفی شدن چی؟ وقتی دارنده های فعلی سهم که تمایلی به فروش نداشتن ببینن با برداشتن حجم مبنا قیمت پایانی تغییر کرد. خب باز هم انگیزشون تغییر نمیکنه. مگر اینکه نفهمن حجم مبنا برداشته شده.
کاش با مثال و نمودار توضیح میدادین
سلام حذف حجم مبنا تغییر در فرمول محاسبه قیمت پایانی خواهد داشت و علاوه بر این دامنه نوسان هم تغییر خواهد کرد(یعنی از مثبت 5 یا منفی 5 فراتر خواهد رفت).پس جذابیت خرید و فروش برای دو طرف افزایش خواهد یافت.